Jászberényi: 2050-re a világunk nyom nélkül eltűnik!

Jászberényi: 2050-re a világunk nyom nélkül eltűnik!

A történelemkönyvekben úgy leszünk emlegetve, hogy a generáció, mely a vadkapitalizmus nevében tönkretette a földet. Sötét, de reálisnak tűnő jóslattal jelentkezett az ismert író és tudósító, Jászberényi Sándor.

Jászberényi Sándor Facebook-oldalán tett közzé egy megkapó írást arról, milyen jövő vár ránk itt a földön. Persze olvasása közben mindannyian azt szeretnénk hinni, Jászberényi túloz, a tudósok tévednek, van még esély a változásra. 

De a tények, azok tények: A világnak, ahogyan ismerjük vége van.

Bejegyzésében arról ír, hiába nyugtatjuk magunkat azzal, hogy végre Magyarország is foglalkozik állami szinten a klímakatasztrófával, és minden gyerek után ültetünk pár fát. A klímakutatók úgy ülnek az irodáikban, mint a német tisztek Sztálingrád ostromának végén. Konyakkal a szájukban, pisztoly elől.

Jászberényi Sándor: Felesleges optimistának lenni gyerekek. A pálya, amire a bolygót tettük elkerülhetetlen.

Akkor lehetne elkerülhető a katasztrófa, ha holnap abbahagynánk minden széndioxid kibocsátást, sőt, elkezdenénk kivonni a levegőből az üvegházhatású gázokat. Ez persze gazdasági érdekek és lobbitevékenységek miatt nem fog megtörténni. Azok ugyanis tesznek arról, hogy legyen kellőképpen megosztva minden társadalom ahhoz, hogy ne higgyék el a világvégét, vagy úgy gondolják lehet még tenni ellene, illetve eleget lehet tenni.

A helyzet sokkal rosszabb, mint hisszük!

De azért sem fogjuk, mert még lehet azt mondani nyilvánosan, anélkül, hogy az illetőt ott helyben lámpavasra húzná a nép, hogy a klímaváltozás és a közelgő katasztrófa kamu, illetve, hogy ha kicsit visszafogunk, akkor minden rendben lesz.

Egy dolgot tehetünk: felkészülünk a katasztrófára.

Jászberényi Sándor
Író, költő, újságíró, háborús tudósító.Háborús övezetek tömegéből tudósított már. Sok más mellett írt a gázai övezetben dúló konfliktusokról, tudósított a líbiai forradalomról, de a nigériai lepra- és TBC-járványról is. 
Cikkeiért kapott már Szabad Sajtó-díjat, Minőségi Újságírásért Díjat és Junior Prima díjat is. 
Három könyvet írt. A lélek legszebb éjszakája című művével elnyerte a Libri szakmai irodalmi díjat, sőt, színházi adaptáció is készült belőle.

(Kiemelt kép: Jászberényi Sándor Facebook-oldala.)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.22

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.

  • 2020.08.13

DK: Minden nap számít a parlagfű elleni küzdelemben!

A kormánynak többletforrást kell biztosítania a parlagfű elleni védekezésre - jelentette ki Oláh Lajos.